Koliko bebe spavaju? – Optimalan broj sati u krevecu

Koliko bebe spavaju? – Optimalan broj sati u krevecu

Početna  >  Blog  >  Kreveci  >  Koliko bebe spavaju? – Optimalan broj sati u krevecu

Dolazak bebe u porodicu donosi radost, uzbuđenje i naravno mnogo novih pitanja. Jedno od čestih pitanja koje muči roditelje novorođenčadi je koliko bi beba trebala spavati i koliko vremena treba provoditi u krevecu. Zbog vremena provedenog u njemu, krevetac za bebe je ključan faktor za razvoj, a san za njeno opšte blagostanje. Zato je važno razumeti optimalne šablone spavanja i vreme provedeno u krevecu.

Beba u žutoj pidžami se kroz ogradu kreveca vidi kako spava

Koliko sati sna je potrebno bebama?

Novorođenčad spava puno - i to je normalno. U prvim mesecima, bebe spavaju većinu vremena, često i do 16-20 sati dnevno. Međutim, ovaj san je obično raspoređen tokom dana i noći, budući da bebe imaju kratke periode budnosti. S vremenom, broj sati sna smanjuje se, a bebe počinju imati duže periode budnosti i dublji san noću.

Optimalno vreme spavanja po uzrastu:

Svaka faza razvoja bebe donosi sa sobom specifične potrebe za snom. Evo pregleda optimalnog vremena spavanja po uzrastu:

Crno-bela slika bebe dok spava

  1. Novorođenčad (0-3 meseca):

  • Ukupno Vreme Sna: 14-17 sati dnevno.

  • Raspored Sna: U ovom uzrastu, bebe spavaju veći deo dana i noći. Međutim, oni imaju kraće periode budnosti, obično oko 1-3 sata između hranjenja, menjanja pelena i kraćih igara.

  1. Bebe (4-11 meseci):

  • Ukupno Vreme Sna: 12-15 sati dnevno.
  • Raspored Sna: Bebe u ovom uzrastu obično spavaju noću oko 10-12 sati, a imaju oko 2-3 dnevne dremke. Neki uzrast mogu imati kraće periode budnosti između dremki.
  1. Mala Deca (1-2 godine):

  • Ukupno Vreme Sna: 11-14 sati dnevno.
  • Raspored Sna: Deca ovog uzrasta obično spavaju noću oko 10-12 sati. Dnevne dremke postaju kraće, obično jedna ili dve dremke u trajanju od 1-2 sata.

Koliko vemena treba provoditi u krevecu?

Pored ukupnog broja sati sna, važno je razmotriti i koliko vremena beba provodi u svom krevetu. Stručnjaci preporučuju da bebe spavaju u sigurnom i bezbednom okruženju, kao što su kreveci prilagođeni bebama. Beba bi trebala provesti vreme u krevecu tokom dnevnih dremki i noćnog sna. Dnevne dremke su važne za oporavak i rast, dok je noćni san ključan za njihovu emocionalnu stabilnost i fizički razvoj.

Beba u krevecu gleda u viseće igračke

Krevetac treba da bude rezervisan za vreme spavanja i dnevnih dremki. Ovo pomaže bebi da poveže krevetac sa spavanjem i osećajem bezbednosti. Međutim, kada su budne, bebe treba podsticati na igru, istraživanje i socijalne interakcije.

Istraživanja i stručnjaci se uglavnom slažu da beba treba da ima vreme za igru i interakciju i u krevecu i van njega.

Vreme predviđeno za igru

  1. Unutar Kreveca:

Razvoj Saznanja: Igra u krevecu može doprineti razvoju bebine percepcije, rasta i motoričkih veština. Beba može vežbati hvatanje igračaka, okretanje i druge motoričke veštine dok je u krevecu.

Osećaj Sigurnosti: Krevece je često mesto gde beba oseća sigurnost. Igranje u krevecu doprinosi osećaju sigurnosti, što je ključno za emocionalni razvoj.

  1. Van Kreveca:

Prostor za Istraživanje: Bebe treba da imaju priliku da istražuju okolinu izvan kreveca. To uključuje vreme na prostirkama, tepihu ili podlozi za igru gde beba može slobodno puzati, sedeti ili stajati uz podršku.

Dečak srećan puzi pored kreveca

Socijalna Interakcija: Igranje van kreveca pruža priliku za socijalnu interakciju sa roditeljima, negovateljima i drugom decom. Ove interakcije doprinose razvoju jezika, emocionalne veštine i socijalnih veština.

Istraživanja takođe naglašavaju važnost ravnoteže između vremena provedenog u krevecu i vremena provedenog van njega. Krevetac je važan za sigurnost i odmor bebe, dok je vreme provedeno van njega ključno za njen fizički, emocionalni i socijalni razvoj. Roditelji treba da obezbede siguran prostor van kreveca gde beba može slobodno da istražuje i vežba motoričke veštine, uz stalni nadzor i pažnju odraslih osoba.

Važnost rutine spavanja

Uvođenje rutine za spavanje može biti od velike pomoći. Uključite smirujuće aktivnosti poput kupanja, pričanja priča ili nežne masaže pre nego što bebu stavite u krevet. Ova rutina pomaže bebi da prepozna da je vreme za spavanje, što olakšava uspavljivanje.

Mama drži bebu na desnom ramenu

Praćenje individualnih potreba bebe

Važno je napomenuti da svaka beba ima svoje individualne potrebe za spavanjem. Neki će biti više spavalice, dok će drugi imati kraće periode spavanja. Važno je pažljivo pratiti signale vaše bebe i prilagoditi raspored spavanja i vreme provedeno u krevecu prema njenim potrebama.

Zaključno, optimalan san za bebe uključuje pridržavanje preporučenih ukupnih sati sna za određeni uzrast, kao i osiguravanje da beba provede dovoljno vremena u sigurnom i bezbednom okruženju svog kreveca. Pažljivo praćenje signala bebe i uspostavljanje rutine za spavanje pomoći će vam da stvorite zdrav san za vašeg mališana. Srećno spavanje!

Nazad na ostale tekstove