Beli krevetac za bebe sa baldahinom postavljen pored roditeljskog kreveta

Kako i gde u sobi postaviti krevetac za bebe?

Početna  >  Blog  >  Kreveci  >  Kako i gde u sobi postaviti krevetac za bebe?

Pristizanje novog člana u porodicu donosi mnogo radosti, ali i niz pitanja i izazova, kako da napravite najbolje i najudobnije mesto za vašeg mališana. Postavljanje krevetca u roditeljsku sobu može biti jedno od njih. Krevetac za bebe treba da bude sinonim sigurnosti i mira. Evo nekoliko saveta kako i gde ga postaviti.

 1. Izbor pravog mesta

Mama leži u svom krevetu i mazi bebu koja leži u krevecu sa spuštenom ogradom pored nje

 • Blizu vašeg kreveta: Preporučljivo je da postavite krevetić u blizini vašeg kreveta tokom prvih nekoliko meseci. Ovo olakšava brigu o bebi tokom noći, posebno tokom hranjenja i menjanja pelena.
 • Bez direktnog sunčevog svetla: Izbegavajte postavljanje kreveca direktno ispod prozora ili na mestima gde će beba biti izložena direktnom sunčevom svetlu.
 • Tiho mesto: Postavite krevetac u mirnom delu vaše sobe ili dečije sobe, daleko od buke i prolaznih zona.

 2. Bezbednost je na prvom mestu

 • Uklonite oštre predmete: Proverite oko kreveca da nema oštrih predmeta, električnih utičnica ili drugih potencijalno opasnih stvari.
 • Nema pokrivača i jastuka: Unutar kreveca, izbegavajte korišćenje pokrivača, jastuka ili mekih igračaka koje bi mogle predstavljati rizik gušenja ili pregrevanja bebe.
 • Pazite na ventilaciju: Proverite da li je soba dobro provetrena, ali izbegavajte direktnu promaju koja može uznemiriti bebu.

Beba sa belom mašnom na glavi leži na leđima u krevecu na beloj posteljini i smeje se

 3. Kako postaviti revetac

 • Pravilan položaj: Krevetac treba da bude čvrst, stabilan i sa čvrstom podlogom za spavanje. Uverite se da je donji deo kreveca postavljen na pravilan način kako bi podržao bebinu kičmu.
 • Pravilna visina: Ako koristite odvojeni krevetac, postavite ga na visinu koja vam omogućava da lako dohvatite bebe iz vašeg kreveta, posebno ako planirate noćno hranjenje.
 • Koristite sigurnosnu ogradu: Ako je krevetac pored vašeg kreveta, uverite se da je sigurnosna ograda spuštena ili uklonjena, tako da možete lako pristupiti bebi.
 • Redovno čišćenje: Održavajte krevetac čistim i urednim. Redovno menjajte posteljinu, pelene i održavajte čistoću prostora oko kreveca.

 4. Prilagodite krevetac potrebama bebe

 • Budite pažljivi pri izboru materijala od kojih je napravljen krevetić. Koristite netoksične, hipoalergijske materijale kako biste izbegli alergijske reakcije ili iritacije kože kod bebe.
 • Održavajte optimalnu temperaturu u sobi gde je krevetac postavljen. Prekomerna toplota ili hladnoća mogu ometati san bebe. Takođe, prilagodite osvetljenje - koristite noćnu lampu sa blagim svetlom kako bi bebi bilo udobnije i manje stresno tokom noći.

Viseće igračke za krevetac

 • Dodajte viseće igračke: Da biste bebi pružili vizuelnu stimulaciju, možete ih dodati iznad krevetića. Ovo može pomoći bebi da se smiri i zaspi.
 • Koristite monitor za bebu: Ako bebin krevetac nije u istoj sobi kao i vi, koristite bebi monitor kako biste mogli čuti i videti bebu dok spava.

 5. Podsticanje samostalnosti

Postepeno uvodite samostalnost tako što ćete bebu stavljati u krevetac dok je još budna, ali pospana. Ako beba počne da plače, sačekajte nekoliko minuta pre nego što je uzmete u naručje. Postepeno produžavajte vreme koje beba provodi u krevecu dok je budna.

 6. Ostanite blizu bebe

Postavljanje kreveca u roditeljsku sobu olakšava vam da budete blizu bebe tokom noći. Ova blizina pruža osećaj sigurnosti i udobnosti kako bebi, tako i vama.

Neka beba nauči da je njen krevetac sigurno i udobno mesto gde može spavati. Ohrabrujte svaki napredak i budite dosledni u pristupu spavanju.

 

Postavljanje kreveca u roditeljsku sobu je važna odluka koja zahteva pažnju i brigu. Prateći ove savete, možete obezbediti bezbedno i udobno okruženje za svoju bebu, omogućavajući i vama i vašoj bebi miran san tokom noći. Imajte na umu, svaka beba je jedinstvena, pa je važno prilagoditi postavke kreveca prema potrebama i preferencama vaše bebe.

Nazad na ostale tekstove