Ruke mlade žene belom krpom čiste dušek kreveca za bebe

Čišćenje i održavanje kreveca za bebe

Početna  >  Blog  >  Kreveci  >  Čišćenje i održavanje kreveca za bebe

Uživanje u mirnom snu vaše bebe počinje s čistim i udobnim krevecem. Održavanje kreveca za bebe čistim i higijenskim nije samo važno za bebinu sigurnost već i za osećaj sigurnosti svakog roditelja. U ovom praktičnom vodiču, istražićemo korake koje možete preduzeti kako biste krevatac za bebe učinili  zdravim i bezbednim mestom za vašeg mališana.

1. Redovno pranje posteljine

Beba pokušava da puzi u krevecu na beloj posteljini

Redovno perite posteljinu vašeg kreveca, uključujući čaršave, jastučnice i pokrivače. Koristite blage deterdžente bez jakih hemijskih mirisa kako biste izbegli iritaciju bebine kože i smanjili rizik od alergija.

Preporučuje se da posteljina u krevetu za bebu bude često prana radi održavanja higijene. Evo nekoliko smernica o tome koliko često treba prati posteljinu:

Čaršavi, jastučnice i ćebad

  • Čaršavi i jastučnice bi trebali da se peru najmanje jednom nedeljno. Bebe ih često prljaju, pa je važno da posteljina bude čista i sveža.
  • Ćebad i pokrivači: Ako je ćebe ili pokrivač direktno u kontaktu sa bebom, preporučuje se pranje jednom nedeljno. Ako je ćebe samo dekorativni dodatak i ne dolazi u direktan kontakt sa bebom, može se prati na svake dva do tri nedelje.

Dušek i zaštitna presvlaka

  • Zaštitne presvlake koje su vodootporne i prozračne često se koriste kako bi sačuvale dušek od prodiranja tečnosti. Ove presvlake se obično peru jednom nedeljno ili čim se pojavi bilo kakva mrlja ili nečistoća.
  • Dušek se ne pere tako često kao posteljina, ali trebalo bi ga čistiti barem jednom u kvartalu. Osim toga, redovno proveravajte dušek na znakove vlage, mrlja ili nečistoće, i operite ga odmah ako primetite bilo kakav problem.

Beli krevetac sa belim ćebencetom preko ograde

 2. Čišćenje i dezinfekcija ograde

Ograde kreveca često dolaze u dodir s bebama. Koristite blagu sapunicu i vlažnu krpu za čišćenje i dezinfekciju. Izbegavajte upotrebu jakih hemijskih sredstava. Ograda bi trebalo da se opera na svake 1-2 nedelje, ukoliko beba ima neke alergije i češće.

Koraci za pranje ograda kreveca za bebe

1.Uklonite ograde: Ako je moguće, uklonite ograde sa kreveta. Ovo će vam omogućiti da ih temeljnije očistite.

2.Proverite uputstva: Pre nego što počnete s pranjem, proverite uputstva proizvođača. Neki materijali i boje mogu zahtevati poseban tretman ili sredstva za čišćenje.

3.Pripremite sapunicu: Pripremite blagu sapunicu ili deterdžent za pranje sudova sa toplom vodom. Izbegavajte upotrebu jakih hemijskih sredstava koja mogu izazvati iritaciju kod bebe.

4.Očistite ograde: Koristite meku četku, pamučnu krpu ili sunđer da nežno operete ograde sapunicom. Pobrinite se da temeljno očistite sve delove, uključujući spojeve i uglove.

Mama čisti ogradu kreveca dok beba stoji u njemu

5.Isperite pažljivo: Nakon pranja, isperite ograde čistom vodom kako biste uklonili sve ostatke sapunice. Obratite posebnu pažnju na teže dostupna mesta.

6.Osushite ograde: Pažljivo osušite ograde čistim peškirom ili krpom. Ako je moguće, ostavite ih da se potpuno osuše na vazduhu pre nego što ih vratite na krevet.

7.Proverite ograde: Pre nego što vratite ograde na krevet, proverite ih pažljivo da se uverite da nema oštećenja i da su potpuno suve.

8.Redovno čišćenje: Održavajte ograde čistim tako što ćete ih redovno brisati vlažnom krpom kako biste sprečili nakupljanje prašine i prljavštine.

3. Redovno usisavanje i čišćenje poda

Ako krevetac za bebe stoji na tepihu, redovno usisavajte područje oko krevetca. Ako je pod od tvrdog materijala, obrišite ga vlažnom krpom kako biste uklonili prašinu i nečistoće.

Usisavanje tepiha

  • Ako je vaš dom sklon brzoj nakupljanju prašine ili ako vaša beba ima respiratorne probleme, možda ćete želeti da usisavate tepih svaki dan ili svaki drugi dan.
  • Ako su prašina i alergeni manji problem, usisavanje jednom nedeljno može biti dovoljno da održite tepih čistim.

Beba crvenim usisivačem usisava beli tepih

Čišćenje poda

  • Ako imate tvrd pod, poput parketa ili laminata, brisanje poda vlažnom krpom svakog dana može pomoći u održavanju čistoće.
  • Ukoliko je pod podložan brzom prljanju, na primer ako se nalazi u blizini vrata ili kuhinje, možda ćete želeti da čistite pod vlažnom krpom jednom nedeljno.

Dodatni Saveti

  • Koristite usisivač sa HEPA filterom: Usisivač sa HEPA filterom može efikasno zadržati sitne čestice i alergene, čineći prostor čistijim za vašu bebu.
  • Koristite blage sredstva za čišćenje: Kada čistite pod vlažnom krpom, koristite blage deterdžente bez jakih hemijskih mirisa kako biste izbegli iritaciju bebine kože i disajnih puteva.

 4. Redovno provetravajte

Provetravanje prostorije u kojoj se nalazi krevetac za bebe je važno za obezbeđivanje svežeg vazduha, održavanje optimalne vlage i smanjenje koncentracije alergena u vazduhu.

Idealno je provetravati prostoriju u kojoj beba spava svaki dan. Otvorite prozor na nekoliko minuta, čak i zimi, kako biste omogućili svež vazduh da cirkuliše. Ako je moguće, provetravanje bi trebalo da se obavlja nekoliko puta dnevno.

 

Čuvanje čistoće kreveca za bebe nije samo održavanje urednosti - to je izraz vaše brige i ljubavi prema vašoj bebi. Prateći ove jednostavne korake redovno, stvorićete siguran i higijenski prostor za bebu, omogućavajući joj da mirno spava i raste.

 

Nazad na ostale tekstove