Kako PUTOVATI sa kolevkom? Auto i Avion

Kako PUTOVATI sa kolevkom? Auto i Avion

Početna  >  Blog  >  Kolevke  >  Kako PUTOVATI sa kolevkom? Auto i Avion

Putovanje sa bebom može biti izazovno, ali i uzbudljivo iskustvo. U takvim situacijama, kolevka za bebe postaje nezamenjiv pratilac koji pruža sigurno i udobno mesto za odmor i san vašeg malenog putnika. U ovom sveobuhvatnom vodiču, istražićemo kako efikasno koristiti kolevku za bebe tokom putovanja, kako biste obezbedili sigurno i prijatno iskustvo za vas i vašu bebu.

Putovanje automobilom

Prilikom odabira kolevke za putovanje, važno je izabrati model koji je posebno dizajniran za mobilnost. Tražite lagane opcije napravljene od izdržljivih materijala koji se lako mogu presaviti i spakovati. Dodatna pogodnost je da kolevka dolazi s torbom ili futrolom za nošenje. Pogledajte ovde neke modele kolevki.

Prodica ispred auta stoji

Upoznavanje s postupkom montaže:

Pre nego krenete na put, preporučuje se da se upoznate s postupkom montaže kolevke. Probajte nekoliko puta da je sklopite i rasklopite kako biste se osigurali da vam postupak bude lak i brz kada budete u pokretu.

Stabilnost i sigurnost na prvom mestu:

Sigurnost vaše bebe je najvažnija. Pre nego što stavite bebu u kolevku, uverite se da je kolevka stabilna i da je pravilno zaključana. Poštujte uputstva proizvođača o montaži i korišćenju kolevke, uključujući preporučenu težinu i posebne mere opreza za sigurnost.

Kreiranje prijatnog okruženja za spavanje:

Budući da se putovanje može odvijati na različitim mestima, bitno je stvoriti prijatno okruženje za spavanje vaše bebe. Proverite da mesto gde postavljate kolevku ne sadrži opasnosti i obezbedite adekvatnu temperaturu.
Najbezbednije je da je postavite na zadnje sedište, okrenutu unazad (suprotno od smera vožnje) jer to pruža najveću zaštitu u slučaju sudara

 • Gde staviti kolevku?
  Obratite pažnju na čistoću i mekoću dušeka i posteljine. Ukoliko je potrebno, dodajte jastučiće ili ćebad za dodatnu udobnost. Ukoliko vaše vozilo ima sistem za pričvršćivanje dečijih sedišta (ISOFIX), obavezno koristite takav sistem kako biste osigurali stabilnost kolevke.
 • Koja je temperatura najbolja?
  Kada je u pitanju temperatura, za bebu se preporučuje između 18°C i 21°C. Održavajte prijatnu temperaturu u vozilu kroz klimatizaciju ili grejanje, i vodite računa da temperatura ne bude previsoka ili preniska. Takođe, obratite pažnju da direktna sunčeva svetlost ne pada direktno na kolevku kako biste izbegli pregrevanje.

Kolevka igračka

Važno je napomenuti da su ovo samo opšte smernice, i uvek treba da se pridržavate individualnih potreba i komfora vaše bebe. Ukoliko putujete u ekstremnim uslovima, kao što su veoma visoke ili niske temperature, konsultujte se sa pedijatrom ili stručnjakom za bezbednost dece kako biste dobili dodatne savete i preporuke.

Iskoristite sigurnosne mehanizme:

Neki modeli kolevki za bebe dolaze sa sigurnosnim pojasevima ili kopčama koje se koriste za fiksiranje kolevke namestu. Ako vaša kolevka ima ove dodatne funkcionalnosti, iskoristite ih na pravilan način kako biste sprečili nenamerno pomeranje kolevke tokom putovanja. To će vam pružiti dodatnu sigurnost i mir.

Imajte kolevku na oku:

Tokom putovanja, važno je da uvek imate svoju bebu pod nadzorom. Postavite kolevku na mestu gde ćete moći da održavate vizuelni kontakt s bebom. Izbegavajte postavljanje kolevke blizu ivica ili na mestima sa velikom količinom kretanja, kao što su vrata ili prolazi.

Šta ako putujem avionom?

Beba gleda kroz prozor

U zavisnosti od načina prevoza, mogu postojati posebna pravila ili ograničenja za korišćenje kolevke za bebe. Evo nekoliko smernica ukoliko letite:

 1. Priprema pre leta: Pre samog leta, preporučljivo je da kontaktirate avio-kompaniju kako biste saznali detalje o njihovim pravilima i postupcima kada je u pitanju putovanje sa kolevkom za bebe.

 2. Pomoć kabinskog osoblja: Kada se ukrcavate u avion, slobodno se obratite kabinskom osoblju za pomoć. Oni su obučeni da se nose sa različitim situacijama i mogu vam pružiti uputstva o pravilnom postavljanju i korišćenju kolevke. Takođe, možete ih pitati sve što vas zanima ili tražiti dodatnu pomoć koja vam je potrebna.

 3. Sigurno postavljanje kolevke: Tokom leta, bitno je da kolevka bude čvrsto i sigurno postavljena. Pratite uputstva koja vam je dala avio-kompanija i pažljivo postavite kolevku na određeno mesto ili sedište. Na taj način ćete sprečiti neželjeno pomeranje kolevke tokom turbulencija ili drugih situacija.

 4. Udobnost i bezbednost: Ponesite sa sobom poznate stvari kao što su ćebad, igračke ili cucla koje će pomoći da se vaša mala beba oseća sigurno i zabavljeno. Takođe, obezbedite da dušek i posteljina u kolevci budu mekani i prikladni za bebine potrebe.

 5. Pravila tokom leta: Svaka avio-kompanija ima svoje specifične propise o korišćenju kolevke za bebe tokom leta. Neki dozvoljavaju korišćenje kolevke tokom celog leta, dok drugi mogu imati ograničenja tokom određenih faza leta, poput poletanja i sletanja. Važno je upoznati se sa tim propisima kako biste se pridržavali pravila.

 6. Međunarodni letovi: Ukoliko putujete međunarodno, bitno je da se informišete i poštujete propise kako polazne, tako i odredišne zemlje. Postoje određeni zahtevi za upotrebu kolevki za bebe u avionu, i važno je da budete upoznati sa njima kako biste izbegli nepotrebne probleme tokom putovanja.

 

Putovanje sa kolevkom za bebe može biti izuzetno korisno iskustvo, pružajući vašoj bebi udoban i siguran prostor za spavanje. Odabirom prenosive kolevke, obezbeđivanjem stabilnosti i sigurnosti, kao i kreiranjem prijatnog okruženja za spavanje, možete učiniti svoje putovanje glatkim i ugodnim za vas i vašu bebu.

Uvek postavljajte dobrobit vaše bebe na prvo mesto i pratite uputstva proizvođača za optimalno korišćenje.

Srećno putovanje!

Nazad na ostale tekstove